Ogród miejscem intensywnej pracy

Ogród miejscem intensywnej pracy

Pamiętajcie o ogrodach… miejsca zielone, skwerki, wielkie przypałacowe instalacje zieleni i rzeźb, fontann, przejść i kładek ale ogród to również warzywnik. Zaprojektowanie warzywnika to wyzwanie logistyczne, to zgoda na wiele pracy, ciągły stres związany z czynnikiem pogodowym. Jednakże gdy wiosną możemy radować się szczypiorkiem i rzodkiewką a latem pochwalić się „swoimi” ogórkami, marchewką i smaczną fasolka szparagową a jesienią kapustą i pomidorami to taka przyjemność dla wielu staje się wystarczającą rekompensatą za miesiące pracy w zmiennych warunkach pogodowych. Aby odpowiednio zaplanować warzywnik należy wziąć pod uwagę rodzaj gleby jaki posiadamy, jej kwasowość, dostęp do wody ale również nasze preferencje co do ulubionych warzyw. Ziemia pod warzywa powinna mieć kwasowość obojętną, warto więc wykonać badanie kwasowości aby ustalić rodzaj nawożenia. Gdy nastawiamy się na produkcję warzyw metodami biodynamicznymi czyli naturalnymi, stosujemy nawozy naturalne – obornik, komposty, poplony i pilnujemy zmianowania. Jeżeli zależy nam na wielkości warzyw i szybkości ich wzrostu dopuszczamy stosowanie nawozów mineralnych. W obu przypadka duże znaczenie ma dostęp do wody, warzywa potrzebują jej bardzo dużo a stałe podlewanie zapewni nam plonowanie na odpowiednim i wysokim poziomie.